Publicador de continguts


La 'milla d'or' arriba al port de Palma


6 de maig de 2014

 

La recent «obertura» del port de Palma a Ciutat promet canviar de sobte el mapa comercial del centre. L'Autoritat Portuària de Balears, donant la concessió del Moll Vell a l'empresa Amarres Deportivos, ha aconseguit que els carrers tradicionalment més cares i exclusives de l'illa, Jaume III i el passeig del Born, es «s'estenguin» ara al port de Palma; en realitat, com sempre va ser.

Ja en època dels romans l'eix econòmic i cultural de l'illa va ser el que avui és el Moll Vell i el Born. De fet, alguns historiadors afirmen que el Passeig del Born era, al segle I, un petit riu navegable que tenia en la seva riba un teatre romà, just on avui hi ha la plaça Joan Carles I. Aquell teatre palmesà era famós en època de Jesucrist per ser un centre cultural i comercial de primer ordre, conegut en tot l'imperi pel seu interculturalitat. A l'edat mitjana, quan a l'estiu s'assecava el riu, es disputaven justes medievals entre cavallers sobre el llit sorrenc. Just on avui hi ha el passeig del Born era el lloc on s'enfrontaven aquests cavallers.

 Aquest eix econòmic va estar viu, per tant, des d'abans de la nostra era fins als anys setanta del segle passat. Per desgràcia, quan en els anys vuitanta del passat segle es va tancar el pas als vianants al Moll Vell, tota la zona va perdre vigor i va començar a degradar-se. Només carrer Jaume III es va mantenir econòmicament activa, gràcies probablement a la influència d'El Corte Anglès, epicentre comercial per als palmesans en els noranta. Ara, amb l'obertura del Moll Vell al ciutadà, es crea i s'expandeix aquesta «milla d'or »i arriba fins al port de Palma.

L'edifici del Moll Vell Acull restaurants, bars i algunes botigues comercials, mentre que la part superior de la construcció estarà dedicada a despatxos i oficines. Al terrat, al qual s'accedeix per les escales situades en un lateral de l'edifici, està ubicat un mirador des del qual es pot contemplar les embarcacions.

 A més, l'Autoritat Portuària planeja, juntament amb la SmartOffice l'Ajuntament de Palma, atorgar en concessió diversos vells edificis al port per obrir un hotel de luxe, un museu marítim i una zona d'amarratge per superiots a fi de rellançar tota la zona.

L'objectiu de l'Ajuntament, Autoritat Portuària i els empresaris d'El Corte Inglés i Amarres Deportivos, és crear un passadís natural bidireccional per a ciutadans i navegants. La idea és que, segons la SmartOffice l'Ajuntament, «Els ciutadans tinguin fàcil accés al port i els navegants de els iots tinguin també facilitat per conèixer la zona comercial i històrica de la ciutat ».

Els experts en economia del Ajuntament que treballen a la SmartOffice pretenen potenciar la milla d'or, que sens dubte es ramificarà immediatament en direcció a la Plaça de Cort, la Rambla, La Llotja, etc. Tot el que sigui donar a conèixer el centre beneficia la ciutat i tots els seus habitants, és vital potencial el corredor entre el port i el centre, obrir la ciutat al mar.


Data darrera modificació: 13 de març de 2023