Publicador de continguts


Cort estalviarà 668.000 euros a l'any després de canviar 6.247 làmpades de l'enllumenat públic per altres de menor consum.


14 d’octubre de 2013

Infraestructures ha substituït recentment els fanals de Jaume II per altres amb tecnologia LED i equipats amb sensors de moviment amb la qual cosa s'ha millorat la qualitat lumínica i reduït les emissions de CO2

Palma, 14 de octubre de 2013.- L'Ajuntament de Palma, a través de l'àrea d'Infraestructures, preveu estalviar 668.000 euros anuals en consum d'electricitat gràcies a les millores introduïdes a la ciutat a partir del model d'eficiència energètica municipal, pel qual aquest any, a 31 de desembre, s'hauran substituït de la xarxa d'enllumenat públic 6.247 làmpades per altres de menor consum i més respectuoses amb el medi ambient. Amb aquesta mesura, que ha suposat una inversió de 661.000 euros i està prevista en el Reglament d'eficiència energètica aprovat pel Govern d'Espanya l'any 2008, Cort estima un estalvi d'energia superior als 3,4 milions de kWh anuals i preveu reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera en 3.014 Tn. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Palma fa una passa més en el seu compromís d'arribar a l'any 2020 amb una reducció del 20% en les emissions de CO2.

Aquesta actuació forma part del full de ruta promogut des de la SmartOffice impulsada pel batle Mateo Isern per la qual, a partir de les sinergies de col.laboració de les diferents àrees municipals, es pretén desenvolupar a Palma un model de gestió eficient orientat al benestar ciutadà des d'una perspectiva sostenible en tots els àmbits.

En aquest sentit, el tinent de batlia de Medi Ambient, Infraestructures i Coordinació Territorial, Andreu Garau, ha posat en valor "la gran feina que estan realitzant tant la SmartOffice com els tècnics de les diferents àrees municipals a l'hora d'incorporar a la ciutat nous criteris que permetin fer un ús més intel.ligent dels recursos i les infraestructures, fomentar la cura de l'entorn i, també, l'estalvi per a contribuir al benestar de tots els ciutadans".

Més qualitat lumínica i menys despesa a Jaume II. Com a part d'aquestes actuacions, i a manera de prova pilot, l'Ajuntament de Palma ha procedit a la substitució de l'enllumenat del carrer de Jaume II. Aquesta actuació ha consistit en la substitució dels 14 fanals adossats a les parets equipats amb làmpades de vapor de sodi per altres d'estètica similar amb tecnologia LED. D'aquesta manera s'ha passat de l'anterior potència de 150 W a l'actual de 40 W a cada punt de llum, reduint el consum i, en conseqüència, les emissions de CO2, i millorant la qualitat lumínica.

En aquest sentit, amb aquesta actuació s'ha passat d'un consum anual de 10.017,42 kWh a 2.322,88 kWh, cosa que suposa un estalvi aproximat del 75%.

A aquesta intervenció se li suma la instal.lació del sistema Lumimotion, desenvolupat per la multinacional Philips, que permet un reducció de potència quan no detecta moviment al carrer. Això s'aconsegueix a través d'uns sensors de presència instal.lats en els fanals, que redueixen el consum de 40 W a 4 W quan no detecten activitat. La il.luminació es restableix en el seu nivell màxim (40 W) quan els sensors detecten moviment. Amb el sistema Lumimotion, el consum energètic en aquest carrer es podria reduir en 2.228,68 euros a l'any.

Si bé està valorada en 17.000 euros, aquesta actuació a Jaume II no ha tingut cap cost per a l'Ajuntament de Palma ja que està inclosa dins les condicions de pròrroga del contracte de manteniment i conservació d'enllumenat signat amb la UTE adjudicatària d'aquest servei.

Galeria Multimèdia

Data darrera modificació: 13 de març de 2023