Publicador de continguts


L’Ajuntament de Palma activa el geoportal municipal i planeja per al 2024 la segona fase amb actualitzacions i canvis evolutius


25 d’octubre de 2023

El projecte de la implantació Infraestructura de Dades Espacials (IDE) i Geoportal Municipal ha estat possible gràcies al cofinançament pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional FEDER, en el marc del Programa Operatiu de Creixement Sostenible 2014-2020, desenvolupat dins l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat Pla Litoral de Ponent de Palma (EDUSI-PLP).”

Amb aquesta nova eina es pot oferir al ciutadà qualsevol informació que el consistori cregui rellevant, mapes municipals oficials, mapes dels carrers que estan tallats o en quins llocs hi ha atorgades llicències de construcció, per exemple. “En realitat es podrà posar a la disposició dels palmesans qualsevol informació que considerem important.”

Aquest sistema de cartografia donarà resposta a una petició de fa molts anys dels tècnics de l’Ajuntament de diferents àrees. Aquest IDE o geoportal suposa la consecució de dues de les peces que componen una ciutat intel·ligent, això és: el desenvolupament d’un repositori GIS i un geoportal de dades obertes, que permeti avançar des d’un mode clàssic de gestió jerarquitzada a un altre basat en la gestió de la ciutat com un tot. La posada en funcionament de l’IDE i Geoportal Municipal forma part dels projectes executats en el marc de l’EDUSI-PLP.

L’equip de govern actual té la intenció de donar continuïtat a aquests esforços a partir de 2024 amb una segona fase que inclourà un suport i manteniment millorats, així com el desenvolupament de noves funcionalitats i canvis evolutius. Aquest enfocament té com a objectiu impulsar eficaçment les tecnologies geoespacials per a millorar la gestió municipal.”

Els beneficis de l’IDE són notables, ja que els ciutadans podran accedir fàcilment a dades actualitzades, eliminar ambigüitats en la identificació d’informació i conèixer la procedència de les dades. A més, aquest sistema serà una eina corporativa que brindarà als funcionaris la capacitat d’utilitzar una base de dades oficial comuna sobre carrers, arbratge, enllumenat i altres infraestructures.

Professionals i empreses també se’n beneficiaran, en poder descarregar mapes urbanístics oficials en format estandarditzat en qualsevol moment. L’IDE marca un pas crucial cap al desenvolupament d'una ciutat intel·ligent, en permetre una gestió més integral i eficient de la ciutat en el seu conjunt.

 

 

Data darrera modificació: 30 d’octubre de 2023